2015-01-16 19:41:10• hírek • Kocsis Zoltán

Másfél éven belül Szatmáron is lesz sugárterápiás berendezés?

2016 végére, 2017 elejére talán nem kell majd Kolozsvárra vagy Debrecenbe menniük a szatmári daganatos betegeknek, az egészségügy helyi vezetőinek víziója szerint ugyanis akkorra Szatmárnémetiben is működik majd sugárterápiás berendezés.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint Szatmár megyében megközelíti a 8700-at a daganatos betegségekkel küszködők száma, jelentette ki Dan Cojoc igazgató. Ők jelenleg Nagybányára, Kolozsvárra vagy Debrecenbe járnak sugárkezelésre, mert Szatmár megyében nincs ehhez szükséges berendezés.

„A megyei tanács és a prefektúra remek együttműködésének köszönhetően azonban Szatmár megye felkerült arra a listára, amely számíthat az egészségügyi minisztérium támogatására egy ilyen óriási volumenű beruházás megvalósításában", folytatta Cojoc. Egy modern sugárterápiás berendezés ára ugyanis eléri a hat millió eurót is! Mindemellett a megyei tanácsnak vállalnia kell a beüzemelését, amihez egyfajta bunkert építene a Régi Kórház udvarán.

Venemozer Erica, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere elmondta, sikerült megállapodniuk két nagybányai orvossal, akik kezelnék a gépet. Ez ugyanis kizáró tényező a pályázat benyújtásánál. A sikeres pályázatot követően pedig megközelítőleg fél évet venne igénybe a beüzemelés. „Én úgy látom, reális esélyünk van rá, hogy olyan másfél év múlva Szatmárnémetiben is működhessen egy sugárkezeléses berendezés", jelentette ki Venemozer pénteken az Eugeniu Avram prefektussal való találkozón.

A megbeszélésen a szatmári egészségügy egyéb problémái is terítékre kerültek. Paula Mare, a Szatmár Megyei Kórház orvos-igazgatója és Rácz Erzsébet, a Nagykárolyi Városi Kórház menedzsere egyaránt orvoshiányra panaszkodott. „A tavaly két versenyvizsgát is hirdettünk, de senki sem jelentkezett. Senki se akar Nagykárolyba jönni", panaszolta Rácz.

Venemozer a megyei kórház problémáit ismertetve elmondta, több osztályon sürgősen fel kell újítani a víz- és fűtésrendszert. Komolyabb rehabilitálási munkálatokra van szükség a sebészeten, az intenzív osztály érzéstelenítési részlegén, az operációs blokkban, a pszichiátrián és a neurológián is. Ezek közül, mondta Venemozer, több osztályon is hamarosan hozzákezdenek a munkához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: